DESCRIERE
Descriere generală a modului în care funcționează Decidim
Interacțiunea cu platforma
Participanții pot desfășura diferite tipuri de acțiuni în cadrul platformei:
- Pot naviga și căuta informații
- Pot crea conținuturi de diferite tipuri (de exemplu, propuneri și dezbateri).
- Pot vota, susține sau semna - toate cele trei moduri permițând participanților să își adauge preferința sau dorința pentru o anumită întrebare, propunere sau inițiativă de consultare (diferența dintre aceste trei tipuri de acțiuni implică diferite niveluri de securitate și anonimat: semnăturile pot să fie atribuite unui participant, susținerile nu pot, pentru a evita constrângerea, în timp ce voturile implică garanții criptografice mai mari decât susținerile).
- Pot comenta orice conținut al platformei (propuneri, dezbateri, rezultate, extrageri etc.).
- Pot aproba orice conținut, ceea ce înseamnă că pot declara public că îl susțin sau îl consideră relevant, participanții urmărindu-l apoi prin notificări.
- Pot urmării alți participanți, un proces participativ, o inițiativă, o propunere specifică etc. și pot primi notificări.
- Se pot înscrie la o întâlnire.
- De asemenea, pot partaja și încorpora conținut din platformă, distribuind linkul către alte rețele sociale și încorporând conținut pe alte site-uri.
Modalitățile în care interacționează spațiile și componentele sunt următoarele:
Utilizatorii platformei (participanții) interacționează prin mecanisme participative cunoscute ca, componente care oferă o varietate de caracteristici pentru diferitele spații participative.
Cu alte cuvinte, spațiile participative precum inițiative, adunări, procese și consultări au la dispoziție componente care funcționează împreună ca mecanisme participative. Componentele mai relevante includ întâlniri în persoană, sondaje , propuneri , dezbateri , rezultate și comentarii.
De exemplu, diferitele faze ale unui proces de bugetare participativă pot combina componentele în felul următor: la o fază timpurie pot fi deschise reuniuni publice pentru ca cetățenii să analizeze diferitele nevoi clasificate pe districte.
La rândul lor, aceste întâlniri pot duce la proiectarea unui sondaj. Rezultatele sondajului pot fi apoi utilizate pentru a defini un set de categorii pentru proiectele care urmează să fie propuse.
Componenta propunerii poate fi apoi activată pentru ca participanții să își creeze și să-și publice proiectele ca soluții la nevoile identificate. Aceste propuneri pot fi apoi comentate și, după două săptămâni de deliberare, votul poate fi activat pentru a selecta dintre proiectele pentru bugetare participativă.
Participanții pot fi apoi chemați la o ședință publică pentru a evalua rezultatele, iar apoi poate fi lansat un sondaj de evaluare pentru cei care nu au putut participa la reuniune.
În cele din urmă, componenta de responsabilitate poate fi activată pentru a monitoriza gradul de execuție a proiectelor selectate, iar oamenii pot să comenteze.
Ceea ce face platforma deosebit de puternic este această combinație de componente din spații, care oferă unei organizații un set complet de instrumente pentru a proiecta și implementa cu ușurință un sistem democratic și pentru a-l adapta la nevoile organizației.
Bara de navigare de sus afișează diferitele tipuri de spații active ale platformei.
Procese, este un spațiu care permite crearea, activarea / dezactivarea și gestionarea diferitelor procese participative. Acestea se disting de alte spații prin structurarea lor în diferite faze în care pot fi încorporate toate componentele. Exemple de procese participative sunt: un proces electoral pentru membrii unui comitet, bugetarea participativă, un proces de planificare strategică, redactarea în colaborare a unui regulament sau normă, proiectarea unui spațiu urban sau producerea unui plan de politici publice.
Adunări (Organisme participative sau Organizații), este un spațiu care oferă posibilitatea de a înființa organe sau grupuri de decizie (consilii, grupuri de lucru, comitete, comisii, etc.) care se întâlnesc periodic, detaliind compoziția acestora, listând și geolocalizând reuniunile lor și permițând participarea la acestea în cazul în care capacitatea de ședință și natura adunării permit acest lucru, adăugarea unor puncte pe ordinea de zi sau comentarea propunerilor și deciziilor luate de acel organism.
Consultări, este un spațiu care face posibilă coordonarea referendumurilor, declanșarea de discuții și dezbateri, publicarea rezultatelor votului. Acesta poate fi conectat la un sistem securizat de vot electronic.
Inițiative, este un spațiu care permite participanților să creeze inițiative în colaborare, să le definească traiectoria și obiectivele, să adune susțineri, să discute, să dezbată și să disemineze inițiative și să definească puncte de întâlnire unde semnăturile pot fi colectate de la participanți sau dezbaterile deschise altor membri ai organizației. Inițiative, este un tip special de spațiu prin care membrii organizației pot declanșa acțiuni care sunt în general limitate la organele alese sau administratorii platformei, prin colectarea semnăturilor (digitale). Organizația poate defini tipurile de inițiative și seta numărul de semnături care sunt necesare pentru a declanșa rezultatul scontat (de exemplu, pentru a solicita o consultare).
Componentele sunt afișate ca un al doilea nivel de meniu cu fundal alb în spațiile participative.
Proiectarea colaborativă pentru propuneri facilitează crearea în colaborare a propunerilor, precum și monitorizarea și controlul modificărilor pe tot parcursul procesului.
Componenta propuneri permite utilizatorului să creeze o propunere folosind un expert de creare, să o compare cu cele existente, să o publice în platformă și să includă informații suplimentare, cum ar fi geolocalizarea sau documente și imagini atașate. Această componentă face posibilă navigarea, filtrarea și interacțiunea cu un set de propuneri. Componenta propuneri are o mulțime de opțiuni de configurare și diferite caracteristici pot fi activate sau dezactivate în funcție de necesități. O astfel de caracteristică este votul sau sprijinul(susținerea) - ea oferă organizațiilor posibilitatea de a activa diferite sisteme de vot sau de sprijin în jurul propunerilor (nelimitat, limitat la un prag dat, ponderat, bazat pe costuri etc). Propunerile pot fi, de asemenea, importate într-o nouă fază, deci pot fi rescrise sau elaborate în diferite etape, unde pot fi aduse amendamente care pot fi votate separat, acceptate și combinate sau respinse, pentru a îmbunătăți în mod democratic propunerile.
Componenta rezultate este utilizată pentru a transforma propunerile în rezultate și pentru a oferi răspunsuri oficiale cu privire la acceptarea sau respingerea lor, fuzionând diverse propuneri într-un singur rezultat sau creând rezultate diferite legate de aceeași propunere originală.
Componenta responsabilizare oferă posibilitatea de a împărți rezultatele în proiecte, definirea și aplicarea stărilor de progres în jurul implementării lor, precum și afișarea amplorii implementării rezultatelor grupate pe categorii și domenii. În acest sens, componenta de responsabilitate funcționează ca un sistem de management al proiectului încorporat în platformă.
Componenta consultări poate fi utilizată pentru a proiecta și publica sondaje și pentru a afișa și descărca rezultatele acestora.
Componenta extrageri permite selectarea unui număr de propuneri (de exemplu, candidați la un juriu) cu proceduri aleatorii, dar reproductibile, care garantează distribuții uniforme și nepărtinitoare.
Componenta comentarii permite utilizatorilor să adauge comentarii, să identifice comentariul ca fiind în favoarea, împotrivă sau neutru în raport cu obiectul comentat, să voteze comentarii, să răspundă la acestea și să primească notificări despre răspunsuri.
Componenta texte participative poate fi utilizată pentru a converti documente text lungi în diverse propuneri sau rezultate și, invers, pentru a compune și afișa un text unificat bazat pe o colecție de propuneri sau rezultate. Acest lucru face posibil lucrul cu un document complet ca text continuu într-o manieră participativă.
Componenta pagini este utilizată pentru a crea pagini informative cu formatare de text îmbogățit, imagini și videoclipuri încorporate.
Componenta blog face posibilă crearea de postări sau știri și parcurgerea lor cronologică.
Componenta reuniuni (întâlniri) oferă organizațiilor și participanților posibilitatea de a convoca ședințe, de a determina locația și ora, înregistrarea și gestionarea participanților, de a defini structura și conținutul întâlnirii, precum și publicarea proceselor-verbale și a propunerilor rezultate.
Componenta conferințe permite unei organizații să creeze un site web pentru un eveniment mare prin adăugarea de întâlniri predefinite (chat-uri, ateliere etc.), organizarea unui program unificat și gestionarea participanților.
Componenta buletin informativ face posibilă trimiterea de e-mailuri tuturor celor înregistrați pe platformă sau, mai selectiv, celor care participă la un anumit spațiu.