Ajutor General
Citește mai multe despre Decidem pentru Brănești
Ce sunt inițiativele?
O inițiativă este o propunere care poate fi promovată de oricine din proprie inițiativă (independent de alte canale sau spații de participare), prin colectarea de semnături pentru ca organizația/administrația să desfășoare o acțiune specifică (modificarea un regulament, inițierea un proiect, schimbarea numelui unui departament sau al unei străzi etc.).
Promotorii unei inițiative își pot defini obiectivele, pot iniția dezbateri, pot aduna sprijin, pot să o promoveze și să definească punctele de întâlnire în care pot fi colectate semnături de la participanții.
Exemple: o iniţiativă poate aduna semnături pentru a convoca o consultare între toţi cetăţenii unei organizaţii/localității, poate să creeze sau să convoace o adunare, să iniţieze un proces de majorare a bugetului pentru un teritoriu sau o zonă a organizaţiei. Cetățenii pot adăuga amendamente la orice inițiativă, înainte ca aceasta să fie aprobată de către primărie.
Ce spune Legea?
Inițiativa cetățenească | Lege 215/2001
(1) Cetățenii pot propune consiliilor locale și consiliilor județene pe a căror rază domiciliază, spre dezbatere și adoptare, proiecte de hotărâri.
(2) Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau de mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin 5% din populația cu drept de vot a unității administrativ-teritoriale respective.
(1) Inițiatorii depun la secretarul unității administrativ-teritoriale forma propusă pentru proiectul de hotărâre. Proiectul va fi afișat spre informare publică prin grija secretarului unității administrativ-teritoriale.
(2) Inițiatorii asigură întocmirea listelor de susținători pe formulare puse la dispoziție de secretarul unității administrativ-teritoriale.
(3) Listele de susținători vor cuprinde numele, prenumele și domiciliul, seria și numărul actului de identitate și semnăturile susținătorilor.
(4) Listele de susținători pot fi semnate numai de cetățenii cu drept de vot care au domiciliul pe raza unității administrativ-teritoriale respective, al cărei consiliu local sau județean urmează să dezbată proiectul de hotărâre în cauză.
După depunerea documentației și verificarea acesteia de către secretarul unității administrativ-teritoriale, proiectul de hotărâre va urma procedurile regulamentare de lucru ale consiliului local sau județean, după caz.
În cazul folosiri acestei platforme, pentru a intra în legalitate, administrația va promova în Consiliul Local acele inițiative care au întrunit numărul minim de semnături (177), chiar dacă acestea s-au obținut online, nu pe hârtie așa cum prevede legea.
Cum se poate crea o nouă inițiativă?
Pașii de urmat:
1. Pentru început, selectați tipul de inițiativă
2. Începeți inițiativa scriind titlul și descrierea
3. Verificați dacă nu există inițiative asemănătoare
4. Creați-vă inițiativa
- Titlu: Scrieți un titlu scurt și clar despre inițiativa dvs.
- Descriere: scrieți o scurtă descriere despre conținutul inițiativei.
- Tipul semnăturii: există trei moduri de colectare a semnăturilor; digital (prin platforma Decidem), față în față (prin punctele de colectare a semnăturilor) și mixte (combinând cele două precedente).
- Domeniu de aplicare: comună sau sat.
- Autor: Utilizator sau organizație.
5. Validați
În acest pas, toate datele suplimentare trebuie completate pentru procesarea corectă a inițiativei.
6. Creați Comisia de promovare (de moment lăsăm crearea inițiativei la dispoziția unei singure persoane dar dacă va fi nevoie, vom configura modului pentru a cere existența unei comisii) - acum puteți ignora acest pas.
- În cazul în care sunteți o persoană fizică care prezintă inițiativa, veți avea nevoie de sprijinul a încă două persoane. Distribuiți cu ei linkul furnizat pentru persoanele care alcătuiesc comisia promotorului. Aceste persoane vor primi un link unde se pot alătura comisiei promotoare. După ce au acceptat, trebuie să vă valideze inițiativele din spațiul de management intern.
- În cazul în care sunt organizații, acestea trebuie să furnizeze următoarele câmpuri:
- Numele complet
- CIF
- Adresă
7. Încheiați inițiativa
Odată ce inițiativa este terminată, veți putea să gestionați inițiativa din panoul dvs. de utilizator -> Panoul de administrare
Din acest spațiu vom gestiona Inițiativa noastră, din secțiunea inițiative din meniul din stânga.
Odată ce inițiativa sa încheiat, astfel încât să fie admisă pentru procesare, trebuie să urmați pașii următori:
- Introduceți inițiativa
- Confirmați membrii comitetului dvs., din secțiunea „Membrii comitetului”
- Adăugați atașamentele corespunzătoare, din secțiunea „Atașamente”
- Trimiteți la validarea tehnică din secțiunea „Informații”.
Odată ce inițiativa a fost trimisă pentru validare tehnică, administrația are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde procesării inițiativei. Când inițiativa trece validarea tehnică, va începe colectarea semnăturilor.