Explicații
Explicații și îndrumări
Începutul
Primăria Brănești – Dâmbovița lansează (în testare) o platformă pentru participare cetățenească.
Platforma (creată în Barcelona și folosită în localități din întreaga lume) oferă cel mai complet set de instrumente în materie de participare cetățenească, ceva ce încă nu există în România:
- Procese participative în orice domeniu
- Bugetare participativă
- Înițiative cetățenești
- Propuneri
- Dezbateri
- Întâlniri față în față sau online
- Conferințe
- Sondaje / Consultare cetățenească
- Constituirea / înscrierea unor organizații / organisme participative
- Constituirea de grupuri de lucru
- Conversații private între membri platformei, ai unei organizații ori ai unui grup.
- Organizarea și desfășurarea de alegeri, online.
Anul acesta platforma va funcționa în regim de simulare/testare din următoarele motive:
Pentru ca rezultatele participării cetățenilor să fie luate în calcul, trebuie ca acestea să reprezinte voința unui număr cât mai mare de cetățeni. La început vom fi puțini, acest lucru făcând imposibilă strângerea numărului minim necesar de voturi pentru o inițiativă cetățenească, de exemplu. Credem că platforma poate intra într-un regim de funcționare normal abia atunci când vom avea minim 10% dintre cetățenii localității înregistrați aici și dacă majoritatea acestora vor participa activ. Până atingem această țintă, este bine ca platforma să funcționeze în regim de simulare. Cu toate acestea, administrația va ține cont de propunerile și ideile care vor rezulta în urma folosirii platformei și le va include în planurile sale, în măsura posibilităților.
Vom realiza un regulament de participare a cetățenilor prin care să clarificăm absolut toate aspectele atât din punct de vedere legal cât si tehnic, moral, social, etc. Acest regulament este bine să fie făcut cu platforma deschisă în regim de simulare, pentru ca atât cetățenii cât și administrația să înțeleagă cât de bine se poate: cum funcționează; ce instrumente oferă; care este configurarea corect adaptată la localitatea noastră, etc. (Suntem cu toții la început de drum în acest domeniu și avem de învățat)
După ce realizăm regulamentul, acesta va fi aprobat în Consiliul Local printr-o Hotărâre care să statueze participarea cetățenească prin intermediul acestei platforme.
În paralel, în cadrul Primăriei Brănești trebuie formată o echipă de specialiști care să lucreze împreună cu cetățenii la întocmirea (din punct de vedere regulamentar, legal, tehnic, economic) a proiectelor care vor strânge susținerea necesară, înainte de a fi supuse la vot. De asemenea Primăria Brănești va realiza o bază de date cu toți locuitorii din comună, necesară în procesul de verificare a utilizatorilor acestei platforme.
Vă invităm la participare și sperăm ca până la sfârșitul acestui an să putem concluziona că platforma este utilă și aduce un plus în comunitatea noastră – invitați aici toți prietenii din Brănești, depinde doar de noi să facem acest instrument viabil.
O descriere amănunțită a platformei și a funcționării sale, o puteți vedea AICI: