DESCRIERE
Descriere generală a modului în care funcționează Decidim
Descriere generală a modului în care funcționează Decidim
Decidim, este o infrastructură digitală pentru democrație participativă, construită în întregime și în colaborare ca software liber. Mai precis, Decidim este un mediu web (un cadru ) produs în Ruby on Rails care permite utilizatorilor să creeze și să configureze o platformă sau portal de site-uri web, pentru a fi utilizate sub forma unei rețele sociale, pentru participare democratică. Portalul permite oricărei organizații (cameră parlamentară, primărie, consiliul județean ori local, asociație, universitate, ONG, sindicat, firmă sau cooperativă) să creeze procese democratice masive pentru planificare strategică, buget participativ, proiectare de reglementare colaborativă, proiectare de spații urbane , petiții și alegeri. De asemenea, permite organizarea de întâlniri în persoană, înscrierea la acestea, publicarea proceselor verbale, propunerea de puncte pentru ordinea de zi și primirea notificărilor privind rezultatele. Decidim poate ajuta, de asemenea, la organizarea organelor de conducere, a consiliilor sau a adunărilor, la convocarea de consultări și referendumuri sau la canalizarea inițiativelor cetățenești sau membre pentru a avea impact asupra diferitelor procese de luare a deciziilor.
Pentru a înțelege în detaliu modul în care funcționează Decidim, trebuie făcută o distincție între spații participative și componente (a se vedea diagrama rezumativă a arhitecturii funcționale Decidim care prezintă o combinație de componente în spațiile participative. Componenta "Vot *" permite o varietate de sisteme de vot, expresii de sprijin sau loialitate pentru o propunere.).
Figura 1. Schema rezumativă a arhitecturii funcționale a lui Decidim care prezintă o combinație de componente în spații participative. Componenta „Vot *” permite o varietate de sisteme de vot, expresii de susținere sau loialitate pentru o propunere.
- Spații participative. Acestea sunt cadrele care definesc modul în care se va desfășura participarea, canalele sau mijloacele prin care cetățenii sau membrii unei organizații pot procesa cereri sau coordona propuneri și lua decizii. Inițiativele , procesele , adunările și consultările sunt toate spații participative. Exemple specifice ale fiecăruia dintre acestea includ: o inițiativă cetățenească pentru schimbarea directă a unui regulament (Inițiativă ); o adunare generală sau un consiliu local ( Adunare ); un buget participativ, planificare strategică sau proces electoral ( Procese ); un referendum sau o chemare la vot „Da” sau „Nu” pentru a schimba numele unei organizații ori al unei străzi (Consultare ).
- Componente participative. Acestea sunt mecanismele participative care permit o serie de operațiuni și interacțiuni între utilizatorii platformei în cadrul fiecăruia dintre spațiile participative. Componentele participative sunt următoarele: comentarii, propuneri, amendamente, voturi, rezultate, dezbateri, sondaje, extrageri, pagini, bloguri, buletine informative și întâlniri . Alte componente care se bazează pe componentele de bază sunt: texte participative , responsabilitate și conferințe .
Figura 2. Decidim afișează spații participative în meniul de sus (întunecat), iar componentele sunt afișate în meniul de jos (alb).
Modalitățile în care interacționează spațiile și componentele sunt următoarele. Utilizatorii platformei (participanții) interacționează prin mecanisme participative cunoscute ca, componente care oferă o varietate de caracteristici pentru diferitele spații participative . Cu alte cuvinte, spațiile participative precum inițiative , adunări , procese și consultări au la dispoziție componente care funcționează împreună ca mecanisme participative. Componentele mai relevante includ întâlniri în persoană , sondaje , propuneri , dezbateri , rezultate și comentarii. De exemplu, diferitele faze ale unui proces de bugetare participativă pot combina componentele în felul următor: la o fază timpurie pot fi deschise reuniuni publice pentru ca cetățenii să analizeze diferitele nevoi clasificate pe districte. La rândul lor, aceste întâlniri pot duce la proiectarea unui sondaj. Rezultatele sondajului pot fi apoi utilizate pentru a defini un set de categorii pentru proiectele care urmează să fie propuse. Componenta propunerii poate fi apoi activată pentru ca participanții să își creeze și să-și publice proiectele ca soluții la nevoile identificate. Aceste propuneri pot fi apoi comentate și, după două săptămâni de deliberare, votul poate fi activat pentru a selecta dintre proiectele pentru bugetare participativă. Participanții pot fi apoi chemați la o ședință publică pentru a evalua rezultatele, iar apoi poate fi lansat un sondaj de evaluare pentru cei care nu au putut participa la reuniune. În cele din urmă, componenta de responsabilitate poate fi activată pentru a monitoriza gradul de execuție a proiectelor selectate, iar oamenii pot să comenteze. Ceea ce face Decidim deosebit de puternic este această combinație de componente din spații, care oferă unei organizații un set complet de instrumente pentru a proiecta și implementa cu ușurință un sistem democratic și pentru a-l adapta la nevoile organizației.
Bara de navigare de sus a lui Decidim afișează diferitele tipuri de spații active ale platformei.
Procese, este un spațiu care permite crearea, activarea / dezactivarea și gestionarea diferitelor procese participative. Acestea se disting de alte spații prin structurarea lor în diferite faze în care pot fi încorporate toate componentele. Exemple de procese participative sunt: un proces electoral pentru membrii unui comitet, bugetarea participativă, un proces de planificare strategică, redactarea în colaborare a unui regulament sau normă, proiectarea unui spațiu urban sau producerea unui plan de politici publice.
Adunări (Organisme participative sau Organizații), este un spațiu care oferă posibilitatea de a înființa organe sau grupuri de decizie (consilii, grupuri de lucru, comitete, comisii, etc.) care se întâlnesc periodic, detaliind compoziția acestora, listând și geolocalizând reuniunile lor și permițând participarea la acestea în cazul în care capacitatea de ședință și natura adunării permit acest lucru, adăugarea unor puncte pe ordinea de zi sau comentarea propunerilor și deciziilor luate de acel organism.
Consultări, este un spațiu care face posibilă coordonarea referendumurilor, declanșarea de discuții și dezbateri, publicarea rezultatelor votului. Acesta poate fi conectat la un sistem securizat de vot electronic.
Inițiative, este un spațiu care permite participanților să creeze inițiative în colaborare, să le definească traiectoria și obiectivele, să adune susțineri, să discute, să dezbată și să disemineze inițiative și să definească puncte de întâlnire unde semnăturile pot fi colectate de la participanți sau dezbaterile deschise altor membri ai organizației. Inițiative, este un tip special de spațiu prin care membrii organizației pot declanșa acțiuni care sunt în general limitate la organele alese sau administratorii platformei, prin colectarea semnăturilor (digitale). Organizația poate defini tipurile de inițiative și seta numărul de semnături care sunt necesare pentru a declanșa rezultatul scontat (de exemplu, pentru a solicita o consultare).
Componentele sunt afișate ca un al doilea nivel de meniu cu fundal alb în spațiile participative (așa cum sunt afișate în display - uri Decidim spații participative pe meniul de sus (închis) și componentele sunt afișate pe meniul de jos (alb). (Link extern).
Proiectarea colaborativă pentru propuneri facilitează crearea în colaborare a propunerilor, precum și monitorizarea și controlul modificărilor pe tot parcursul procesului.
Componenta propuneri permite utilizatorului să creeze o propunere folosind un expert de creare, să o compare cu cele existente, să o publice în platformă și să includă informații suplimentare, cum ar fi geolocalizarea sau documente și imagini atașate. Această componentă face posibilă navigarea, filtrarea și interacțiunea cu un set de propuneri. Componenta propuneri are o mulțime de opțiuni de configurare și diferite caracteristici pot fi activate sau dezactivate în funcție de necesități. O astfel de caracteristică este votul sau sprijinul(susținerea) - ea oferă organizațiilor posibilitatea de a activa diferite sisteme de vot sau de sprijin în jurul propunerilor (nelimitat, limitat la un prag dat, ponderat, bazat pe costuri etc). Propunerile pot fi, de asemenea, importate într-o nouă fază, deci pot fi rescrise sau elaborate în diferite etape, unde pot fi aduse amendamente care pot fi votate separat, acceptate și combinate sau respinse, pentru a îmbunătăți în mod democratic propunerile.
Componenta rezultate este utilizată pentru a transforma propunerile în rezultate și pentru a oferi răspunsuri oficiale cu privire la acceptarea sau respingerea lor, fuzionând diverse propuneri într-un singur rezultat sau creând rezultate diferite legate de aceeași propunere originală.
Componenta responsabilizare oferă posibilitatea de a împărți rezultatele în proiecte, definirea și aplicarea stărilor de progres în jurul implementării lor, precum și afișarea amplorii implementării rezultatelor grupate pe categorii și domenii. În acest sens, componenta de responsabilitate funcționează ca un sistem de management al proiectului încorporat în platformă.
Componenta consultări poate fi utilizată pentru a proiecta și publica sondaje și pentru a afișa și descărca rezultatele acestora.
Componenta extrageri permite selectarea unui număr de propuneri (de exemplu, candidați la un juriu) cu proceduri aleatorii, dar reproductibile, care garantează distribuții uniforme și nepărtinitoare.
Componenta comentarii permite utilizatorilor să adauge comentarii, să identifice comentariul ca fiind în favoarea, împotrivă sau neutru în raport cu obiectul comentat, să voteze comentarii, să răspundă la acestea și să primească notificări despre răspunsuri.
Componenta texte participative poate fi utilizată pentru a converti documente text lungi în diverse propuneri sau rezultate și, invers, pentru a compune și afișa un text unificat bazat pe o colecție de propuneri sau rezultate. Acest lucru face posibil lucrul cu un document complet ca text continuu într-o manieră participativă.
Componenta pagini este utilizată pentru a crea pagini informative cu formatare de text îmbogățit, imagini și videoclipuri încorporate.
Componenta blog face posibilă crearea de postări sau știri și parcurgerea lor cronologică.
Componenta reuniuni (întâlniri) oferă organizațiilor și participanților posibilitatea de a convoca ședințe, de a determina locația și ora, înregistrarea și gestionarea participanților, de a defini structura și conținutul întâlnirii, precum și publicarea proceselor-verbale și a propunerilor rezultate.
Componenta conferințe permite unei organizații să creeze un site web pentru un eveniment mare prin adăugarea de întâlniri predefinite (chat-uri, ateliere etc.), organizarea unui program unificat și gestionarea participanților.
Componenta buletin informativ face posibilă trimiterea de e-mailuri tuturor celor înregistrați pe platformă sau, mai selectiv, celor care participă la un anumit spațiu.
Participanții pot desfășura diferite tipuri de acțiuni în cadrul platformei:
- Pot naviga și căuta informații
- Pot crea conținuturi de diferite tipuri (de exemplu, propuneri și dezbateri).
- Pot vota, susține sau semna - toate cele trei moduri permițând participanților să își adauge preferința sau dorința pentru o anumită întrebare, propunere sau inițiativă de consultare (diferența dintre aceste trei tipuri de acțiuni implică diferite niveluri de securitate și anonimat: semnăturile pot să fie atribuite unui participant, susținerile nu pot, pentru a evita constrângerea, în timp ce voturile implică garanții criptografice mai mari decât susținerile).
- Pot comenta orice conținut al platformei (propuneri, dezbateri, rezultate, sortări etc.).
- Pot aproba orice conținut, ceea ce înseamnă că pot declara public că îl susțin sau îl consideră relevant, participanții urmărindu-l apoi primind notificări.
- Pot urmării alți participanți, un proces participativ, o inițiativă, o propunere specifică etc. și pot primi notificări.
- Se pot înscrie la o întâlnire.
- De asemenea, pot partaja și încorpora conținut din platformă, distribuind linkul către alte rețele sociale și încorporând conținut pe alte site-uri.
Elementele componente (de exemplu, o propunere, o postare pe blog, o întâlnire) au pagina lor individuală, dar sunt, de asemenea, afișate sub formă de ”carduri” pe toată platforma, cardurile fiind o interfață de proiectare majoră pentru a interacționa cu componentele. Anatomia cardului de propunere a lui Decidim. (Link extern)
afișează un card de propunere cu diferite tipuri de date și interacțiuni identificate în card.
Figura 3. Anatomia cardului propus de Decidim.
Utilizatorii care participă la Decidim pot fi grupați în trei categorii diferite:
- Vizitatorii au acces la tot conținutul platformei fără a fi nevoie să se înscrie sau să ofere informații.
- Participanții înregistrați pot crea conținut și comentarii, se pot înscrie la întâlniri, pot susține conținut, pot urmări alți participanți și obiecte ale platformei, își pot personaliza profilul și pot primi notificări, mențiuni și mesaje private. Alegând un nume de utilizator și o parolă, acceptând acordul utilizatorului și oferind un cont de e-mail (sau utilizând un cont pentru mai multe rețele sociale dacă acest instrument este configurat), participanții se înregistrează. Participanții înregistrați își pot oficializa contul (ceea ce înseamnă că numele lor de utilizator este însoțit de un simbol special care indică faptul că sunt cu adevărat cine susțin că sunt în profilul lor).
- Participanții verificați pot lua decizii. Pentru a se încadra în această categorie, trebuie să fie verificați mai întâi ca membri ai organizației, cetățeni ai localității sau componenți ai grupului de luare a deciziilor (o asociație, comunitate, colectiv etc.). Decidim oferă diferite modalități de a efectua această verificare. Odată verificați, participanții vor putea lua decizii sprijinind propuneri, semnând inițiative și votând în cadrul consultărilor.
Administratorii pot gestiona selectiv permisiunile pentru utilizatorii înregistrați sau verificați. De exemplu, crearea propunerilor poate fi activată atât pentru utilizatorii înregistrați, cât și pentru cei verificați, dar acceptă propunerile numai pentru utilizatorii verificați. De asemenea, este posibil (deși rareori recomandat) să se considere toți utilizatorii înregistrați ca fiind verificați și să li se acorde competențe decizionale.
Există diferite tipuri de administratori: administratori ai întregii platforme sau ai unor spații și componente specifice, pot fi și moderatori (cu puterea exclusivă de a modera propuneri, comentarii sau dezbateri) sau colaboratori care pot citi conținut nepublicat, pot crea note și răspunsuri la propuneri.
Participanții se pot înregistra individual sau colectiv, ca (asociații, grupuri de lucru etc. în cadrul organizației principale). Grupuri de utilizatori ar putea fi, de asemenea, create, astfel încât indivizii să poată fi asociați unui grup . Decidim permite participanților care aparțin unui astfel de grup să exprime sau să acționeze individual sau întruchipând identitatea grupului: atunci când se desfășoară o acțiune, platforma îi solicită participantului să aleagă dacă dorește să acționeze ca el însuși sau ca grup din care face parte.
Participanții nu pot naviga numai prin conținutul Decidim prin meniul de sus ci se pot deplasa în ierarhia arhitecturală, de la un spațiu la diferitele sale componente, pot obține informații prin intermediul motorului de căutare sau prin notificări . De asemenea, participanții pot vorbi între ei prin mesaje interne sau prin chat .
Profilul participantului face posibilă citirea notificărilor, gestionarea urmăritorilor și monitorizarea diferitelor insigne de gamificare și implicare.
Pagina de start a platformei este complet personalizabilă: se pot afișa diferite tipuri de bannere, butoane de apel la acțiune, statistici și vizualizări interactive, fluxuri de activitate, precum și hărți cu întâlnirile viitoare.
Conținutul platformei poate fi clasificat după diferite criterii. Un spațiu participativ și conținutul acestuia (de exemplu, un proces participativ sau propunerile din cadrul acestuia) pot fi atribuite (independent) unui domeniu de aplicare . Domeniile de aplicare sunt definite pentru întreaga platformă și pot fi tematice sau teritoriale (de exemplu, o întâlnire poate fi atribuită unei teme specifice, cum ar fi „ecologia” și unui anumit teritoriu, cum ar fi un district dintr-un oraș). Conținutul dintr-un spațiu participativ poate fi atribuit unei categorii sau subcategorii care sunt specifice pentru un astfel de spațiu participativ. De exemplu, categoriile „facilități sportive”, „parcuri” și „școli” pot fi create pentru un proces de bugetare participativ, iar propunerile vor fi atribuite acestor categorii. pot fi, de asemenea, create și introduse în mod liber în textul corpului aproape oriunde în platformă (propuneri, dezbateri, comentarii, descrierea procesului etc.), atât de către participanți, cât și de administratori, pentru a clasifica conținutul și a-l putea căuta.
Spre deosebire de alte platforme existente, arhitectura Decidim este modulară , scalabilă , ușor de configurat și integrată cu alte instrumente sau aplicații (analiza datelor, hărți, SMS, poștă, rețele sociale etc.). Platforma a fost proiectată în așa fel încât procesele, adunările și componentele să poată fi configurate cu ușurință și implementate de la un panou de administrare. Nu sunt necesare cunoștințe de programare pentru configurare și activare. Spațiile și componentele participative pot fi dezvoltate, activate și dezactivate independent.
Spații participative
Spațiile participative definesc principalele canale participative. Acestea sunt afișate în meniul principal superior al platformei.
Logica de bază din spatele structurii Decidim este ca, componentele să funcționeze împreună în spațiile participative . Există diferite tipuri de spații (inițiative, procese, consultări și adunări) și diferite instanțe în cadrul fiecărui tip (un proces pentru alegeri și altul pentru bugetele participative, un consiliu pentru cartiere și un altul pentru lucrători, o inițiativă pentru a solicita o schimbare în legislație și alta pentru ca ceva să fie inclus într-o ordine de zi a ședinței plenare etc.).
Procese
Procesele participative necesită un formular general de configurare cu următoarele câmpuri: Titlul sau numele procesului; nume scurt pentru URL; haștag (folosit ca referință pentru comunicațiile pe rețelele sociale); scurta descriere; descriere lungă; imaginea paginii de start; imagine banner; data începerii și terminării; conținut; grupul promotor (responsabil pentru procesul participativ la nivel politic, poate fi autoritatea locală sau un grup format din experți / politicieni ai asociației și alte organizații ale autorității); cui este destinat; scopul procesului participativ și al structurii participative. Procesul participativ permite adăugarea documentelor însoțitoare .
Procesele participative sunt împărțite în etape (de exemplu 1. Etapa de informare și convocare; 2. Etapa de diagnosticare; 3. Etapa propunerilor; 4. Etapa de stabilire a priorităților; 5. Etapa de decizie; 6. Etapa de evaluare și 7. Etapa de monitorizare a rezultatelor). Fiecare etapă include următoarele câmpuri de configurare: titlu, descriere, data de începere, data de încheiere.
Repere ale anunțurilor sau textelor pot fi, de asemenea, afișate în procese, atât pe pagina principală, cât și în titlul fiecărei componente (propuneri, discuții și dezbateri etc.) Pot fi configurate diferite mesaje în funcție de etapa particulară a unui proces.
Un instrument de configurare a procesului participativ permite activarea și dezactivarea simplă a etapelor și a componentelor acestora. Instrumentul de configurare a proceselor Decidim este una dintre cele mai puternice caracteristici ale sale, permițând o flexibilitate totală în proiectarea proceselor participative în funcție de diferitele realități și forme de participare a cetățenilor.
Caracteristica grupuri de procese permite gruparea diferitelor procese, cum ar fi bugetele participative din diferite districte sau cartiere.
Procesele participative pot avea unul dintre următoarele stări de proces : 0) publicat sau nepublicat; 1) deschis (pornit); 2) închis (procesul participativ s-a încheiat, dar rezultatele sale sunt încă în curs; 3) finalizat (atât procesul, cât și faza de rezultate sunt complete) și 4) viitor (încă nu a început).
Un proces poate fi evidențiat (ceea ce îi mărește vizibilitatea pe pagina principală).
Există, de asemenea, posibilitatea de a copia procesele participative din panoul de administrare. Această caracteristică permite proiectarea și copierea modelelor de proces, astfel încât anumite detalii să poată fi configurate în cadrul noilor procese, evitând nevoia de a le crea de la zero.
Adunări (Organisme participative / Organizații)
Decidim permite crearea și configurarea adunărilor participative sau guvernamentale (organe guvernamentale sau participative; consilii; grupuri de lucru etc.) definite ca grupuri participante structurate care, fie la nivel individual, fie reprezentativ, se întâlnesc periodic, cu autoritatea de a face propuneri și decizii.
Secțiunea adunări vă permite să vedeți o listă completă a tuturor adunărilor care sunt activate și configurate din panoul de administrare. Setările de bază - completarea următoarelor câmpuri pentru fiecare organism: nume; imagine; domeniul de aplicare (global, teritorial sau sectorial); funcția corpului (scopul acțiunii); tipul de organism (guvernamental, executiv, consultativ, participativ, grup de lucru, comisie etc.); data crearii; creat la inițiativa (Consiliului local, cetățenilor sau altor persoane); durata (nedeterminată sau fixă, în acest din urmă caz, data terminării); data includerii în Decidim; data închiderii și motivul; modul în care este organizat (funcții, puteri etc.); compoziţie; dacă te poți alătura și cum se face acest lucru; metoda de alegere a membrilor; tipul / funcția membrilor din organism; componența grupurilor de lucru interne în calitate de comitete de monitorizare sau consultative; caracteristicile organismului; rețelele sociale ale organismului (numele rețelei sociale și link-ul) și următoarele întâlniri ale organismului.
- Convocarea întâlnirilor : permite trimiterea invitațiilor automate la întâlniri, crearea în colaborare a agendelor și înregistrarea prezenței.
- Caracteristicile adunării : deschise, publice, transparente și alte caracteristici cu privire la nivelul de participare pe care îl permite adunarea.
- Compoziție: Aceasta permite definirea mai detaliată a compoziției organismului, utilizând profilurile participanților asociați, precum și alte caracteristici. O afișare a structurii corpului este generată automat pe baza compoziției membrilor participanți:
- Tipuri de membri : președinte, vicepreședinte, secretari, alții
- Originea calității de membru : prin tragere la sorți; alegerea directă; reprezentare de la o altă adunare; reprezentare guvernamentală etc.
- Grupuri de lucru interne : pentru crearea de subansamble. Grupurile de lucru vor putea să se raporteze la organismul din care fac parte
- Caracteristici : Deschis / închis; transparent; cu diverse permise de acces.
- Afișare : ne permite să vizualizăm date interne despre fiecare organism, precum și asocierile dintre organisme
- Compoziție : structura unui organism este prezentată sub forma unei diagrame circulare
- Organigrame : ne permit să vizualizăm ierarhia sau rețeaua de organisme și asociațiile acestora.
- Hartă și calendar : permiteți-ne să vizualizăm locația tuturor organismelor pe o hartă și calendar
- Implicarea cu alte spații și componente
- Implicarea cu procesele : adunările (organismele) pot fi grupuri de promotori, pot începe un proces sau pot face propuneri în cadrul unui proces. Compoziția unui organism poate fi rezultatul unui proces (pentru alegerea posturilor)
- Propuneri și rezultate : un organism își poate genera propriile propuneri sau rezultate.
- Arată modul în care a fost convenită propunerea (prin consens, majoritate, număr de voturi etc.).
- Întâlniri : adunările vor avea o listă de întâlniri asociate, dar unele caracteristici pot sări de la o întâlnire la alta, cum ar fi inițiativele cetățenilor de a include un punct într-o agendă. La fel, trebuie să fie posibilă vizualizarea proceselor-verbale separat de ședință, deoarece acestea sunt asociate direct cu organismul.
Inițiative
Inițiative . Acest spațiu participativ permite cetățenilor să facă propuneri și să colecteze numărul necesar de semnături și / sau avize în funcție de tip (diferitele tipuri sunt prevăzute în reglementările locale).
Inițiativele funcționează după cum urmează:
- Orice persoană sau asociație cetățeană poate face o propunere de inițiativă cetățenească. Există mai multe tipuri de inițiative cu diferite numere de aprobări / semnături necesare procesării lor (toate acestea sunt configurabile). Din pagina de creare a inițiativei, pot fi vizualizate o descriere a fiecărei metode și numărul de semnături necesare.
- Pentru a evita duplicatele, odată ce a fost creată o inițiativă, sistemul va prezenta sugestii pentru inițiative similare înainte de a continua cu pasul următor. Odată ce propunerile similare au fost excluse, formularul specific va fi afișat pentru fiecare tip de inițiativă, împreună cu numărul minim de aprobări necesare. Creatorul are apoi la dispoziție un URL care poate fi folosit pentru a invita pe alții să se alăture și să susțină inițiativa. De asemenea, este afișată o hartă care arată locațiile punctelor de întâlnire pentru a colecta semnături în cazul în care acestea există.
- Odată ce inițiativa a fost creată, va trece la o etapă tehnică de moderare și validare , în care personalul Consiliului local / Organizației poate răspunde în diferite moduri (prin aprobarea acesteia, respingerea acesteia sau sugerarea modificărilor).
- Inițiativele pot fi monitorizate și pot fi primite notificări cu privire la stările actualizate , în plus promotorul poate trimite periodic buletine informative către alti utilizatori ai platformei care au optat să urmeze inițiativa.
- La atingerea datei de încheiere specificate, o inițiativă poate avea două stări posibile:
- Respins : în cazul în care nu reușește să atingă numărul minim de semnături, va fi afișat un mesaj care va indica „nu îndeplinește numărul de semnături necesare” și creatorul inițiativei va fi notificat.
- Acceptat : în cazul în care a obținut un număr suficient de semnături sau aprobări, acesta va fi acceptat și va începe procedura corespunzătoare.
Consultări
Consultări (o procedură de vot în care toți participanții organizației sunt chemați să voteze întrebări specifice), le permite participanților să afle despre consultările actuale, să discute și să dezbată subiectul consultării și să monitorizeze rezultatele. De asemenea, oferă o poartă către un sistem de vot electronic care este extern Decidim, dar integrat în interfață pentru a gestiona și verifica identitățile.
Componente
Componentele Decidim sunt mecanisme participative de bază care sunt activate și configurate pentru diferitele spații participative sau sub spații (etapele unui proces, grupurile de lucru ale unui organism, etc.).
Propuneri
Propunerile sunt cea mai importantă componentă a Decidim. Propunerile pot fi definite ca orice element al unui plan strategic, un regulament, un plan de investiții, o modificare a legislației sau orice altă unitate de decizie minimă. Propunerile pot fi făcute de oricare dintre următoarele tipuri de creatori : chiar de organizația care gestionează platforma (de exemplu, o autoritate locală); de către participanții înregistrați; pot proveni dintr-o reuniune ca urmare a unei discuții sau deliberări colective sau pot fi generate de o adunare sau organism sau de o organizație înregistrată pe platformă. De asemenea, pot fi create direct sau în colaborare și pot fi supuse unor modificări .
Propunerile sunt definite de unul sau mai mulți autori, un titlu, un conținut text și o categorie. Acestea pot include, de asemenea , imagini , locație geografică și fișiere însoțitoare .
Odată ce o propunere a fost publicată, aceasta poate fi moderată (dacă cineva o etichetează ca atare și definește motivul moderării) și poate fi retrasă chiar de către autor.
Propunerile din panoul de administrare pot fi prelucrate sub diferite criterii, pot fi comentate intern (fără ca aceste observații să fie văzute de public), pot fi descărcate în format JSON sau CSV (compatibil cu software-ul de calcul tabelar), pot fi recategorizate sau mutate în diferite spații. În plus, propunerile pot fi acceptate , respinse sau păstrate într-o stare de evaluare .
Alte caracteristici asociate cu propunerile includ:
- Controlul versiunii : acest lucru face posibilă păstrarea unei evidențe a tuturor modificărilor aduse unei propuneri, precum și generarea de cod pentru a verifica integritatea propunerii.
- Detectarea similitudinilor : Acest lucru permite oricui face o nouă propunere să găsească altele similare făcute anterior pe platformă, evitând astfel duplicări.
- Conexiuni între propuneri : propunerile făcute pot fi conectate între ele folosind link-uri din secțiunea de comentarii, afișând propunerile aferente ca, carduri și dând notificări cu privire la existența unei noi conexiuni.
- Sprijinul propunerilor : participanții pot oferi sprijin pentru propuneri.
- Aprobarea propunerilor : participanții și colectivele pot aproba propunerile și o astfel de aprobare publică va fi afișată în cadrul propunerii, urmăritorii susținătorilor vor fi informați că cei pe care îi urmăresc au aprobat propunerea.
- Modificarea și retragerea propunerilor : autorul unei propuneri o poate modifica și / sau retrage înainte de deschiderea etapei de sprijin.
- Modificări : orice participant poate edita textul unei propuneri și o subpropunere va fi creată în modul de modificare (ca Pull Request în Github). Această subpropunere poate aduna aprobări și sprijin. În plus, autorul propunerii poate accepta sau respinge modificarea (sau subpropunerea). În cazul în care o propunere secundară este respinsă, autorul acesteia o poate transforma într-o propunere oficială.
- Expertul pentru crearea propunerii : în timp ce se creează o propunere, participantul este însoțit de un proces, care este împărțit în pași diferiți, cu ajutor contextual și previzualizări înainte de publicarea propunerii.
- Proiect de colaborare pentru propuneri : Decidim permite colaborarea și co-crearea asupra propunerilor. Incorporează următoarele caracteristici: Crearea schițelor brute cu numeroși autori; Listarea proiectelor de colaborare; Comentarii în proiecte, Solicitarea ajutorului și acceptarea ajutorului altor colaboratori
Textele participative
Textele participative sunt definite ca o colecție ordonată de propuneri care alcătuiesc un document cu text complet. Participarea la text provine din interacțiunea cu propunerile care îl formează. Această componentă permite practic trei operații:
- Descompunerea unui document text în propuneri ordonate dintr-un document în format ODT, XDOC, MarkDown și HTML. Dacă textul este structurat în secțiuni și subsecțiuni, propunerile ordonate vor fi create din subsecțiunea de nivel inferior; dacă textul nu este structurat, se va crea o propunere pentru fiecare paragraf al textului. Interfața permite re-editarea propunerilor, fuzionarea, separarea, titlurile date etc.
- Compunerea propunerilor într-un text unificat : pe baza unei serii de propuneri, acestea pot fi comasate și generează un text unificat și descărcabil.
- Vizualizarea și interacțiunea cu documente compuse din propuneri: o colecție de propuneri va fi afișată ca un text unificat și poate fi modificată sau pot fi adăugate comentarii.
Rezultate
Rezultatele sunt propuneri (sau amendamente la propuneri) care au ajuns să fie rezultatul unei decizii luate în Decidim, fie direct (ca urmare a aplicării unui sistem de vot), fie adus de reuniuni, adunări sau de experții sau echipa politică responsabilă a unei zone de decizie prin managementul platformei.
Componenta rezultate permite gestionarea răspunsurilor oficiale pentru toate propunerile făcute: cu motivul respingerii sau acceptării propunerii și modul în care propunerea a fost acceptată.
Rezultatele colectează metadate privind trasabilitatea propunerilor încorporate în rezultat, precum și reuniunile în care au fost discutate și dezbătute sau create (de către cei care participă la aceste reuniuni) și aprobările primite.
Responsabilitate: monitorizarea rezultatelor
Componenta de monitorizare a rezultatelor permite transformarea rezultatelor în proiecte ori împărțirea în proiecte sau sub-proiecte. Fiecare dintre aceste proiecte poate fi descris în detaliu și permite definirea stării implementării , în secțiuni care variază de la 0% implementare la 100%. Componenta de monitorizare permite, de asemenea, persoanelor care vizitează platforma să vizualizeze nivelul de implementare (cuprinzător, pe categorii și / sau subcategorii), a rezultatelor și proiectelor. Rezultatele, proiectele și stările pot fi actualizate printr-un CVS sau manual de către interfața de administrare.
Sprijin / voturi și avize
Participanții pot aproba propunerile. Astfel de aprobări pot fi interpretate ca voturi, semnături, aprobări sau în orice alt format care demonstrează un acord pozitiv în conformitate cu voința politică însăși.
Există mai multe sisteme de asistență / vot și gestionare în acest sens în Decidim. Cea mai simplă modalitate este prin activarea voturilor, astfel încât participanții să poată emite un singur vot pentru fiecare propunere dorită, fără nicio limită a numărului de propuneri care pot fi votate. Alternativ, numărul de voturi poate fi limitat (de exemplu, 10 per participant).
Din panoul de administrare este posibil să configurați setările de afișare pentru rezultatele votului, fie în timpul perioadei de votare, fie numai după aceasta.
Există o formă specială utilizată pentru a vota pentru bugetele participative, care permite participanților să voteze „cheltuind” o sumă echivalentă cu bugetul în cauză, dintre proiectele propuse. Numărul de voturi este limitat aici de suma acumulată a cheltuielilor proiectelor selectate.
Comentarii
Comentariile sunt o componentă specială, în general asociată cu o altă componentă (propuneri, discuții și dezbateri, rezultate, întâlniri etc.) pentru a permite un proces deliberativ cu privire la o problemă sau propunere.
Sistemul de comentarii al lui Decidim a fost conceput pentru a încuraja deliberarea. Comentariile de primul nivel, cu privire la subiectul discuției, pot fi clasificate ca: În favoarea, împotrivă sau neutru . Comentariile pot fi încorporate în firele de comentarii ale subsecțiunii și votate.
Pagini informative
Acestea sunt pagini cu conținut html și un titlu care apare în meniul interior al spațiilor participative. Aici puteți încorpora imagini, videoclipuri și text îmbogățit.
Discuții și dezbateri
Se pot deschide discuții și dezbateri cu privire la întrebări și probleme specifice stabilite de administratori sau participanți.
Sondaje
Componenta consultări permite proiectarea și efectuarea sondajelor și cartografierea rezultatelor, procesate și afișate pentru consultările care pot fi realizate în diferite spații participative.
- Instrument de configurare a sondajului : permite administratorilor să creeze întrebări și răspunsuri (deschise, tipuri de teste, selecție multiplă etc.) și să lanseze sondajul, precum și să descarce răspunsurile în format CSV.
- Interfața sondajului pentru participanți : permite participanților să răspundă la întrebările sondajului.
Întâlniri în persoană
Această componentă permite utilizatorilor să convoace întâlniri, să le adauge într-un calendar cu locație geografică , să încarce procesele verbale ale întâlnirilor , să dezbată , să creeze propuneri asociate întâlnirilor (menționând tipul de aprobare colectivă pentru propunere), să înregistreze numărul de participanți, să încarce fotografii cu întâlnirea și să integreze întâlnirea într-un spațiu.
Setările de configurare pentru întâlniri includ următoarele câmpuri de bază : Titlu; Descriere; abordare; Locație; Sugestii privind locația; ora de început și sfârșit; scop; categoria și capacitatea maximă de locuri.
De asemenea, include următoarele câmpuri avansate : natura (publică, deschisă, închisă); grup organizator; existența spațiului de reconciliere; adaptarea la persoanele cu diversitate funcțională; existența traducerii simultane; tipul de întâlnire (informativă, creativă, deliberativă, decizională, evaluativă, contabilizare etc.).
Întâlnirile referitoare la un spațiu participativ (un proces specific sau o adunare) pot fi afișate pe o hartă și pot fi consultate după dată sau categorie . În plus, toate întâlnirile pot fi afișate în modul calendar , cu posibilitatea de a le exporta într-un calendar de telefonie mobilă sau alte aplicații.
Unele dintre funcțiile avansate ale componentei de întâlnire includ:
- Sistem de înregistrare și participare :
- Acest lucru permite gestionarea tipului de înregistrare (deschisă și automată, închisă și accesibilă numai anumitor tipuri de participanți etc.), stabilirea numărului de locuri disponibile pentru participanți, rezervarea unui loc, efectuarea înregistrărilor manuale , trimiterea Invitațiilor , definirea condițiilor care trebuie acceptate pentru a putea participa la ședință (de exemplu, eliberarea drepturilor de imagine) și înregistrarea prezenței participanților.
- Permite participanților să se înregistreze la o întâlnire și să obțină un cod de acreditare pentru participarea la o întâlnire.
- Cei înregistrați care au participat la o întâlnire vor avea acces special care să le permită să evalueze întâlnirea sau să facă comentarii etc.
- Participanții sau administratorii vor putea primi notificări cu privire la datele din perioada de înregistrare, numărul de locuri rămase pentru înregistrări, memento-uri ale întâlnirilor și publicarea proceselor-verbale.
- Gestionarea agendelor : permite definirea duratei întâlnirilor, crearea subiectelor și sub-punctelor agendei, titlul, conținutul și durata estimată. Participanții pot propune puncte de pe ordinea de zi.
- Sistem de redactare, publicare și validare a proceselor-verbale de întâlnire:
- Minutele pot fi încărcate în format video, audio sau text.
- Minutele în modul text sunt asociate cu o tablă de scris colaborativă integrată în Decidim.
- Procesele-verbale parcurg 4 etape de pregătire : 1. Scrierea colaborativă în timpul ședinței; 2. Pregătirea proiectului oficial al procesului-verbal; 3. Etapa de modificare; 4. Publicarea și validarea finală a procesului-verbal.
- Minutele pot fi comentate folosind componenta de comentarii.
- Documentele de însoțire pot fi, de asemenea, adăugate la proces-verbal.
- Convocare automată : participanții verificați vor putea convoca întâlniri direct prin intermediul platformei, cu sprijinul unui anumit număr de alți participanți, ședința va fi activată public, iar participanții la convocare vor avea acces la panoul de administrare.
- Afișarea și exportarea întâlnirilor : întâlnirile pot fi afișate în modul hartă (pentru spații sau, în general, pe platformă) sau în modul calendar și pot fi exportate în agenda (în format iCalendar).
Conferințe
Conferințele sunt definite ca o serie de întâlniri care au mai multe caracteristici specifice (program interactiv și descărcabil, sistem de înregistrare, sistem de generare a certificatelor de participare și / sau diplome).
Decidim are un generator de pagini de configurație, care permite crearea unui site web intern pentru organizarea de conferințe referitoare la un proces participativ sau la un alt spațiu participativ.
Setările de configurare includ:
- Opțiunea de a genera un program interactiv cu privire la eveniment (acolo unde există vorbitori invitați, acesta va include numele, funcția, organizația, o mică biografie și linkuri către alte site-uri web).
- Invitații prin e-mail .
- Crearea automată a diplomei pentru cei care o solicită, printr-un panou de asistență pe care un administrator îl poate verifica.
- Linkuri către platformele video și materiale ale evenimentului din program și documente.
- Link-uri automate către site-uri web media digitale care acoperă evenimentul.
- Abilitatea de a urmări evenimente prin intermediul rețelelor sociale (de exemplu, prin încorporarea unui feed Twitter).
Bloguri
Blogurile sunt o componentă care permite știrilor să fie create și afișate cronologic. Intrările pe blog sunt un alt tip de conținut și trebuie asociate cu un spațiu participativ. Intrările de pe blog se referă la sistemul de clasificare a conținutului platformei. Comentariile asociate cu intrările de pe blog vor fi tratate ca și celelalte comentarii ale platformei, așa cum este descris mai sus.
Buletin informativ
Decidim are o funcție care permite utilizatorului să trimită un buletin informativ (e-mail) tuturor celor înregistrați pe platformă care au acceptat, în termenii și condițiile de utilizare, să primească acest buletin informativ. E-mailurile personalizate sunt adresate direct către numele utilizatorului în limba aleasă de utilizator în mod implicit.
Participanții se vor putea dezabona automat și direct prin e-mail, făcând clic pe un link din acesta și va fi, de asemenea, posibil să urmăriți numărul de vizite generate de buletinul informativ.
Motor de căutare
Motorul de căutare permite participanților să efectueze căutări pe întregul conținut indexabil al platformei, atât în general, cât și în mod specific, căutând în cadrul unui proces participativ specific sau în interiorul componentelor sale (propuneri, rezultate etc.), prin căutări avansate.
Paginile care pot fi răsfoite și filtrate din rezultatele căutării arată conținutul în funcție de tipul lor și ordonate în funcție de prioritatea în care au fost definite (de exemplu, afișarea mai întâi a termenilor găsiți în adunări și mai târziu procesele participative).
Extrageri
Această componentă face posibilă selectarea aleatorie a unui număr de propuneri dintr-un set de propuneri (sau o categorie de propuneri dintr-un set) maximizând garanțiile aleatoriei și evitând manipularea rezultatelor de către administrator.
Participanți
Înregistrare și verificare
Orice vizitator poate accesa direct tot conținutul site-ului. Cu toate acestea, oricine dorește să prezinte propuneri sau comentarii va trebui să se înregistreze . Utilizatorii se pot înregistra direct pe platformă sau prin gateway-urile altor rețele sociale (Facebook, Twitter sau Google+), dacă acest lucru este configurat. Pentru a se înregistra direct, utilizatorii vor trebui să asocieze un cont de e-mail și o parolă contului de utilizator.
Funcțiile orientate spre decizie (aprobări, voturi etc.) necesită verificare . Principala metodă de verificare încrucișează registrul local sau alte baze de date ale persoanelor înregistrate cu care Decidim poate comunica prin API. Utilizatorii pot fi, de asemenea, verificați prin SMS (dacă este configurat pe platformă) sau folosind un cod special trimis prin poștă ori prin alte mijloace. Un participant poate fi, de asemenea, verificat manual din tabloul de bord de administrare. Cel mai rapid mod de verificare este cu CI (cartea de identitate) metodă care presupune încărcarea de către utilizator a unei imagini cu cartea sa de identitate și verificarea datelor din imagine de către un administrator (Primărie sau Organizația care pune la dispoziție platforma, după caz).
Pe lângă procesul de verificare, participanții pot cere, de asemenea, oficializarea numelui de utilizator . Odată oficializat, numele lor de utilizator va apărea cu un simbol care permite terților să recunoască faptul că acest nume de utilizator corespunde persoanei pe care pretinde că este.
Asociațiile și organizațiile a căror identitate poate fi verificată într-un fel pot fi înregistrate și verificate. Starea numelui oficial va fi verificată automat.
Înregistrarea publică a activității administrative
Verificarea manuală a participanților, precum și alte acțiuni de administrare, pot genera dubii de vulnerabilitate sau posibilități de utilizări nepermise de către administratorii platformei. În acest scop, Decidim include o evidență publică a activităților de administrare pentru a putea vedea în mod transparent aceste acțiuni.
Profil utilizator și setări personale
Există o pagină cu profil de utilizator, în care participanții își pot modifica datele (cum ar fi contul de e-mail, parola etc.), pot încărca și activa o imagine de avatar , pot seta notificări sau își pot șterge contul.
Pagina profilului utilizatorului permite, de asemenea, participanților să adauge informații suplimentare pentru a include interese și abilități, în mod voluntar și prin selectarea nivelului de vizibilitate a acelor informații. Acest lucru permite trimiterea notificărilor personale, iar participanții pot fi asociați cu alții pentru colaborări.
Monitorizare și notificări
Participanții primesc notificări automate privind conținutul pe care l-au creat: răspunsuri la comentarii și comentarii la propunerile lor, precum și rezultatele propunerilor lor (indiferent dacă sunt acceptate sau respinse).
Pe lângă notificările automatizate, participanții pot decide să urmeze orice element al sistemului (alte propuneri, rezultate, procese, organisme, inițiative, grupuri sau utilizatori etc.) și să primească notificări.
Comunicare între participanți
Mesajele instant pot fi trimise participanților prin intermediul platformei, aceștia vor primi o notificare prin e-mail.
Mențiuni pot fi adăugate (în secțiunea de comentarii) oricărui utilizator înregistrat și o notificare va fi trimisă automat.
Compromis
Decidim are o serie de funcționalități care vizează gamificarea platformei, cu scopul de a atrage și menține un număr tot mai mare de participanți interesați , precum și de a promova practici care sporesc calitatea democratică și inteligența colectivă în participare.
Sistemul de gamificare include două modalități, una axată pe utilizatori și cealaltă axată pe propuneri.
- Modalitatea centrată pe utilizator încorporează un sistem de puncte bazat pe diferite criterii (gradul de detaliere al profilului dvs. de utilizator, numărul de invitații către alte persoane pe platformă, numărul de propuneri făcute și comentate, numărul de comentarii, numărul de susțineri obținute, numărul de urmăritori, etc.)
Combinația dintre acești și alți indicatori servește la generarea de tururi de gamificare pentru fiecare utilizator și la definirea unor repere precum: persoana cea mai participativă din district, conducerea în dezbateri etc.
- Gamificarea axată pe propuneri / inițiative permite promotorilor, semnatarilor și urmăritorilor săi să stimuleze interacțiunea cu aceștia prin încorporarea unor valori (de câte ori propunerea este partajată pe rețelele sociale, gradul de controversă (numărul de comentarii pozitive și negative), calitatea deliberării (adâncimea arborelui de comentarii), numărul de vizite primite etc.
Grupuri de utilizatori
Participanții se pot înregistra pe platformă ca membri ai uneia sau mai multor organizații / grupuri. Odată ce organizația și statutul de membru au fost verificate, participantul poate întreprinde acțiuni (face propuneri, face comentarii etc.) cu numele său de utilizator sau numele organizației.
NOTĂ: Acest text este o traducere aproximativă, puțin adaptată, a unei părți din ACEST DOCUMENT.